Συνώνυμο του μερακλίδικου ψησίματος είναι το bbq με κάρβουνα GOLDEN απο την EXTRA TOP .
Ο λόγος είναι ότι το κάρβουνο GOLDEN της EXTRA TOP καίει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες από το υγραέριο, καπνίζοντας ελαφρώς τα κρεατικά, χαρίζοντας αυθεντικές γεύσεις bbq.
Μάλιστα, ρίχνοντας πριονίδι ή αποξηραμένα μυρωδικά στα κάρβουνα golden της extra top , επιτυγχάνετε αρώματα που θα δώσουν χαρακτήρα στο φαγητό σας. Έτσι, όχι μόνο θα αισθανθείτε την πραγματική τέχνη του ψησίματος, αλλά θα πειραματιστείτε σε νέους συνδυασμούς γεύσεων.
Το ψήσιμο σε κάρβουνο θέλει χρόνο και οργάνωση, γι αυτό και χρειάζεται αφοσίωση και αγάπη. Επιπλέον, αφήνει τον χώρο σας πιο βρώμικο και ακατάστατο αλλά και εκεί η extra top έχει την λύση με το καθαριστικό εστίας 3 in 1.
Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγεται το φθηνότερο κόστος της ψησταριάς και λειτουργίας (κάρβουνα, ξυλοκάρβουνα έναντι υγραερίου), η ανώτερη γεύση και ποιότητα στα κρεατικά και η εξειδίκευση στο μπάρμπεκιου .
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Πριν ψήσετε, η προετοιμασία του χώρου θα σας βοηθήσει να αφοσιωθείτε στο άναμμα της φωτιάς και στην ανάπτυξη της ιδανικής θερμοκρασίας για ψήσιμο. Δίπλα σας θα έχετε το τσουβαλάκι με κάρβουνο GOLDEN της extra top , το προσάναμμα extra top ( κύβοι παραφίνης, δαδί ), σπίρτα ,δοχείο εκκίνησης (καμινάδα) και λαβίδα για την τοποθέτηση του golden κάρβουνου.
Τώρα είστε έτοιμοι να ανάψετε τα golden κάρβουνά σας!
ΠΩΣ ΑΝΑΒΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ (ΠΡΟΣΑΝΑΜΜΑ)
• Αρχικά, τοποθετείτε την ψησταριά στο χώρο που θα ψήσετε.
• Τοποθετείτε στον πάτο του δοχείου εκκίνησης (συνίσταται) προσάναμμα extra top και από πάνω γεμίζετε το δοχείο με κάρβουνο golden από την EXTRA TOP.
• Ανάβετε το προσάναμμα της EXTRA TOP με ένα αναπτήρα ή μεγάλα σπίρτα. Αρχικά, θα παρατηρήσετε ελάχιστο καπνό, το οποίο είναι φυσικό μιας και καίγεται το προσάναμμα extra top , ενώ λίγο αργότερα τα κάρβουνα golden EXTRA ΤΟP θα πυρώσουν.
• Ρίξτε τα πυρωμένα golden EXTRA ΤΟP κάρβουνα στην ψησταριά και στρώστε ανάλογα με το είδος ψησίματος που θα ακολουθήσετε (έμμεσο ή άμεσο).
• Τοποθετείστε την σχάρα από πάνω.
• Μόλις τα κάρβουνα golden της EXTRA TOP έχουν χρώμα πορτοκαλοκόκκινο, περίπου δηλαδή σε 15-25 λεπτά είστε έτοιμοι για ψήσιμο.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ & ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΙΔΑΝΙΚΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Για γρήγορα μαγειρέματα, απλώστε τα κάρβουνα golden σε μονή ζώνη, αφήνοντας μία γωνία ελεύθερη για ασφάλεια, αν το κρέας σας αρχίσει να καίγεται. Ξεκινήστε το ψήσιμο μόλις τα golden κάρβουνα έχουν πυρώσει καλά αποκτώντας στάχτη.
Για πολύωρα ψησίματα, απλώστε τα golden κάρβουνα σε τριπλή ζώνη. Τοποθετείστε δηλαδή αρκετά κάρβουνα στο πρώτο σημείο το οποίο θα σας δώσει μεγάλες θερμοκρασίες, λιγότερα στο κέντρο για μέτρια φωτιά και αφήστε μία ζώνη χωρίς κάρβουνα για ασφάλεια.
Η φωτιά στην πρώτη ώρα ψησίματος θα αρχίσει να ατονεί. Καλό είναι να συμπληρώσετε φρέσκα κάρβουνα golden και να περιμένετε περίπου 15 λεπτά μέχρι να ανάψουν καλά. Ωστόσο, επειδή η διαδικασία αυτή βγάζει καπνό, μπορείτε εναλλακτικά να πυρώσετε κάρβουνα golden στο δοχείο εκκίνησης (να ακουμπάει σε ένα τούβλο) και μόλις είναι έτοιμα να τα συμπληρώσετε στην φωτιά σας.
ΠΩΣ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ
Εάν θέλετε να καπνίσετε τα golden κάρβουνά σας προσδίδοντας αρωματικό χαρακτήρα στα κρεατικά σας, μπορείτε να το κάνετε είτε ακολουθώντας την διαδικασία ανάμματος της φωτιάς, απλώς αντικαθιστώντας τα κάρβουνα με κομμάτια ξύλου όπως βελανιδιά, είτε τοποθετώντας στα πυρωμένα κάρβουνα ένα μεγάλο κομμάτι ξύλου.
Μία καλή λύση είναι τα πριονίδια που θα τα βρείτε σε διάφορα αρωματικές ποικιλίες όπως βελανιδιάς, μηλιάς, κερασιάς . Για να τα χρησιμοποιήσετε, τοποθετήστε τα σε ένα αλουμινένιο σκεύος γεμάτο με νερό για μία ώρα περίπου. Στεγνώστε καλά και προσθέστε τα στην φωτιά σας. Για κάθε ψήσιμο θα χρειαστείτε περίπου ένα ποτήρι πριονίδια. Εάν βιάζεστε, απλά τινάχτε τα καλά πριν τα τοποθετήσετε στο bbq.
Μόλις το ξύλο ή τα πριονίδια πυρώσουν, θα αναπτυχθεί καπνός. Κλείστε το bbq με το ειδικό καπάκι και προσαρμόστε τον εξαερισμό (εάν διαθέτει η ψησταριά σας). Σε κάθε αντικατάσταση golden κάρβουνου, αντικαταστήστε και το μέσο καπνίσματος.
ΧΡΟΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ
Από την στιγμή που τοποθετήσατε τα golden κάρβουνα στο bbq, η φωτιά θα χρειαστεί χρόνο για να φτάσει στην ιδανική θερμοκρασία ψησίματος. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι πως πρέπει να ελέγχετε την φωτιά, μιας και συμπεριφέρεστε διαφορετικά σε κάθε ψησταριά . Με λίγα λόγια, η ιδανική θερμοκρασία δεν είναι ίδια σε όλες τις ψησταριές με κάρβουνο.
Για δυνατή θερμοκρασία, θα περιμένετε περίπου 5-10 λεπτά και τα golden κάρβουνα της EXTRA TOP θα αποκτήσουν ένα πορτοκαλί έντονο χρώμα.
Για μεσαία προς δυνατή θερμοκρασία, χρειάζεται περισσότερος χρόνος στα 10-15 λεπτά περίπου, ενώ τα golden κάρβουνα έχουν έντονο πορτοκαλί χρώμα και ένα λεπτό στρώμα στάχτης πάνω τους.